Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Αρχή της Ινδίκτου

Ο μήνας Σεπττέμβρης είναι κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου,  ο ένατος μήνας του έτους και  έχει 30 ημέρες.
Στο Ρωμαικό ημερολόγιο ήταν ο έβδομος μήνας.
Σ' αυτό το στάδιο του χρόνου, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν ακόμα καλοκαίρι, τα μετερεωλογικά φαινόμενα αρχίζουν να μεταβάλονται και να αλλάζουν, προετοιμάζοντας έτσι τη φύση για τον επερχόμενο χειμώνα.
Επίσημα το Φθινόπωρο ξεκινά στο τελεταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβριου, με την άφιξη του ήλιου στο φθινοπωρινό Ισημερινό σημείο της τροχιά του στις 22 του αυτού μήνός.΄
Την πρώτη του Σεπτέμβρη η Ανατολική Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου.
Η αρχή της Ινδίκτου έχει τις ρίζες της κατά τη διάρκεια της Ρωμαικής εποχής.
Indictio είναι λέξη ρωμαική και σημαίνει τη δεκαπενταετή περίοδο,  όπου πλήρωναν τους φόρους τους στους Αυτοκράτορες οι Ρωμαίοι.
Κατά την εκκλησιαστική παράδοση την αρχή της Ινδίκτου την εισήγαγε ο Αύγουστος Καίσαρ (1-14) και διέταξε την γενική απογραφή των κατοίκων Ρωμαικού κράτους καθώς και την είσπραξη των φόρων κατά την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Απ΄τη εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου κατά τη Βυζαντινή περίοδο 313 μ.χ, έγινε επίσημα η χρήση της Ινδικτίωνος ως χρονολογίας.
Ξεκινούσε δηλαδή η αρχή του Νέου Έτους.
"Ίνδικτον ημιν ευλόγει νέου χρόνου, ώ και παλαιέ και δ΄ανθρώπου νέε."
Απολυτίκιον της εκκλησιαστικής ακολουθίας την 1η του μηνός Σεπτεμβρίου.
Ο πάσης Δημιουργός της κτίσεως, και ο καιρούς και χρόνους εν τη ίδια εξουσία θέμενος,ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητος σου, Κύριε φυλάττων εν ειρήνη τους βασιλείς και την πάλιν σου, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
Παράλληλα υπήρχε η Παπική Ινδικτίωνα.
Λαογραφικά η Αρχή της Ινδίκτου σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Θράκης,  όπου εκεί φυλάσσεται ακόμα και στις μέρες η παράδοση, την 31 Αυγούστου την ονομάζουν "κλειδοχρονιά" ,γιατί  κατά τους θρύλους και την ιστορική παράδοση, ο παλιός χρόνος κλείδωνε τις πόρτες του και παρέδιδε τα μεσάνυχτα στο Σεπτέμβρη ένα μεγάλο χρυσό κλειδί,να το δώσει στον καινούργιο χρόνο για να περάσουν οι εποχές και οι μήνες.
Οι εποχές συμβόλιζαν τη Μάνα που κάθε μια είχε τρία ευλογημένα παιδιά, τους μήνες δηλαδή που κάθε ένας απο αυτούς είχε και ένα ξεχωριστό χάρισμα και το δώριζε στους ανθρώπους.
Στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης ή Istanbul που είναι η σημερινή της ονομασία και σημαίνει στα ελληνικά Εις την Πόλιν, υπάρχει ένα έθιμο απ΄την εποχή του Βυζαντίου λόγω όπως ανέφερα και πιο πάνω την πρώτη  Σεπτεμβρίου γιορτάζονταν   η  Βυζαντινή Πρωτοχρονία ή "Αρχιχρονιά" όπως έλεγαν.
Στην είσοδο του σπιτιού οι νοικοκυραίοι άφηναν αποβραδίς  ένα πιατάκι με καρύδια και μέλι για να γλυκάνουν τον καινούργιο χρόνο και το πρωί έσπαγαν για καλή τυχή ένα ρόδι στο κατώφλι της εξώπορτας, για να είναι ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος και να τους φέρει πολλά όμορφα δώρα το Φθινόπωρο.
 
Καλό και ευλογημένο Φθινόπωρο

Αnais Zolie
 
*Σημείωση...Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο.
Είναι μια παραλλαγή του Ιουλιανού ημερολογίου και έχει θεσπιστεί στη Δύση απ΄τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ τον οποίο και πήρε τ΄όνομα του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου