Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ο Οκτώβρης της βροχής και του κόκκινου Χρυσάνθεμου

Οκτώβριος ή Οχτώβρης.
Κατά το ρωμαικό ημερολόγιο είναι  ο 8ος μήνας,γι' αυτό και ονομάστηκε Οκτώβρης.
Είναι ο 10ος κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 4ος μήνας του αττικού έτους κάθως είχε ονομαστεί και Πυανεψιών, απ΄τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια ,που ήταν εορτή προς τιμή του Απόλλωνα.
Την εποχή αυτή ανθίζουν και τα Χρυσάνθεμα.
Ο μύθος που ακολουθεί..μου τον είχε  διηγηθεί όταν ήμουν μικρή.. η προγιαγιά μου η Γιασεμί..
και είναι μια λαογραφική αναφορά..όπου στα  παλιά χρόνια..το μήνα αυτό..στην Κωνσταντινούπολη..
συγγενείς και φίλοι..παιδιά και εγγόνια..μαζεύονταν  τη νύχτα όλοι μαζί..και έκαναν τα λεγόμενα.."νυχτέρια"..
Τα οποία ..ξεκινούσαν μετά το δείπνο..όπου  μεγαλύτερος έλεγε ιστορίες στους μικρότερους..
Τα "νυχτέρια" συνήθως γινόντουσαν ...περί την ενάτη  βραδινή του εκάστοτε Σαββάτου..
Οι μεγαλύτεροι έπιναν το παραδοσιακό λικέρ καρύδι ..και οι μικρότεροι έτρωγαν το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού απο καρύδι επίσης..το όποιο το είχε ετοιμάσει με τα χεράκια της..η ίδια η οικοδέσποινα του σπιτιού..η προγιαγιά η Γιασεμί..και το σέρβιρε στους καλεσμένους της βραδιάς.. μέσα στον ασημένιο δίσκο με το μεταξούφαντο λευκό πετσετάκι..η πάντα με χαμόγελο και χαρά.. Τζεμιλέ..η οικιακή βοηθός του σπιτιού..η αλλιώς η αγαπημένη ψυχοκόρη της..της προγιαγιάς Γιασεμί..
Νοσταλγικές εικόνες και ιστορίες απο κάποιες όμορφες και αξέχαστες εποχές.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κόκκινο Χρυσάνθεμο -της προγιαγιάς Γιασεμί
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Κάποτε ήταν ένα κόκκινο Χρυσάνθεμο που ζήτησε απ΄τη μητέρα Φύση,
να γιεννιέται κ' αυτό μαζί με τα άλλα λουλούδια την Άνοιξη.
Η μητέρα Φύση ,το άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και απάντησε στο παιδί της ,το κόκκινο
Χρυσάνθεμο.
-Αυτό που σε κάνει "μοναδικό",είναι ότι "γεννίεσαι" μαζί με τα πρωτοβρόχια.
Το Φθινόπωρο σ΄έχει για στολίδι στις ολόχρυσες πύλες του παλατιού του.και όταν τ' άλλα δέντρα τις Άνοιξης, τα φύλλα τους πέφτουν απ΄την ξηρασία και τη ζέστη του καλοκαιριού,εσύ ανθίζεις,και είσαι απ΄τα λίγα λουλούδια που επιβιώνει η ομορφιά του μέσα στην παγωνιά του χειμώνα..
Τότε το κόκκινο Χρυσάνθεμο..χαμογέλασε..είμαι "Ξεχωριστό"..αναφώνησε με χαρά..και έγειρε στο νοτισμένο απ΄τη βροχή χώμα, να αγκαλιάσει τη μητέρα Φύση, για τη σοφή απάντηση που του έδωσε..
Ευτυχισμένο ..για την ευλογία και τά δώρα της μητέρας Φύσης που ήταν προικισμένο.. για να την ευχαριστήσει, και να ομορφήνει κ' άλλο την πλάση με την παρουσία του,άρχισε ν' ανθίζει και σ' άλλα χρώματα, όπως κίτρινο και λευκό..
Ο Οκτώβρης.. το θαύμασε .. για την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό..που έδειξε στη μητέρα Φύση..και του έδωσε και εκείνος ως δώρο με τη σειρά του, το χορό της μεγάλης  βροχής , πάνω στα φύλλα και το μίσχο του, να ποτίζεται ..και να ζωντανεύει αυτό το πανέμορφο λουλούδι που το έκανε και  σύμβολο του δικού του μήνα.
*Σημείωση..1)"Ο  χορός της μεγάλης βροχής" ..είναι μια δική μου συγγραφική πινελιά που πρόσθεσα  στο μύθο..για να δώσω ένα πιο χαρακτηριστικό ρόλο..και μια πιο ποιητική εικόνα..στις πολλές βροχές που φέρνει με τον έρχομο του.. ο μήνας Οκτώβρης.
2)Πυανέψια=πυανός+έψω=βράζω κουκιά
3)Η παραπάνω ιστορία είναι πνευματική κληρονομιά και ενθύμιο σ' εμένα απ΄την προγιαγιά μου τη Γιασεμί που το είχε γράψει η ίδια καθώς και άλλα λαογραφικά παραμύθια .. η προγιαγιά Γιασεμί είχε ως ασχολία της τη λαογραφία την οποία  και λάτρευε.. θα δημοσιεύσω και τα υπόλοιπα που έχω..σ΄αυτό το χώρο.
 
Σας ευχαριστώ.. για την ανάγνωση..καλό μήνα..


Αναίς Ζολί
 

2 σχόλια:

  1. Αναίς μας ταξιδεύεις σε πολύ όμορφα μονοπάτια. Πολύ γλυκές οι πληροφορίες για τον Οκτώβρη όπως επίσης και για το κόκκινο Χρυσάνθεμο.
    Το χάρηκα πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα Γιάννη ..σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια..έχω απ΄την προγιαγιά μου τη Γιασεμί αρκετό υλικό..απο παραμύθια και ιστορίες..καθώς και διάφορες λαογραφικές αναφορές σε θρύλους και παραδόσεις..η προγιαγιά μου ..υπήρξε σημαντικό πρόσωπο της Πριγκήπου..καθώς και σπουδαία λαογράφος..όταν ήταν εν ζωή..ήταν και πρόεδρος στο σύλλογο λαογραφίας που είχε η ίδια ιδρύσει..υπήρξε σπουδαία γυναίκα..καλό χειμώνα να έχουμε..με συντροφιά της όμορφες αυτές ιστορίες και παραδόσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή