Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το έθιμο της "Βαρβάρας" απ΄τη Θράκη ως την Κωνσταντινούπολη

Κάθε 4 Δεκέμβρη τόσο στη Θράκη όσο και στην Κωνσταντινούπολη απ΄τα πολύ παλιά χρόνια ,επικρατεί το έθιμο της "Βαρβάρας".
Είναι ένας χυλός ο οποίος παρασκευάζεται με υλικά όπως το σιτάρι ,οι σταφίδες,τα σύκα,τα καρύδια,το σουσάμι,τα αμύγδαλα,το ρόδι,το μήλο,κανέλα κ.τ.λ...ανάλογα με τον τρόπο παράδοσης της συνταγής, της κάθε τοποθεσίας και γίνεται προς τιμήν της εορτής της Αγίας Βαρβάρας.
Ξεκίνησε την εποχή που ο Διόσκουρος που ήταν άρχοντας της Ηλιούπολης, κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 ) μ.χ.
Όταν εκείνος στην προσπάθεια του να εξοντώσει τους χριστιανούς ,- διότι είχε καταλάβει ότι η κόρη του η  Βαρβάρα είχε αρχίσει να πιστεύει στον Ιησού Χριστό και να ακολουθεί τα βήματα των υπόλοιπων χριστιανών της εποχής-έκανε το εξής- έβαζε στο ψωμί που προοριζόταν για αυτούς προς κατανάλωση δηλητήριο.
Η  Βαρβάρα όταν μάθαινε ότι το έκανε ,πήγαινε κάθε φορά και ειδοποιούσε τους χριστιανούς να μην φάνε και να μην αγοράσουν ψωμί εκείνες τις μέρες που θα ήταν δηλητηριασμένο και τους έλεγε για να συντηρηθούν να καταναλώνουν ότι ξηρούς καρπούς είχαν φυλαγμένους στα σπίτια τους εκείνες τις μέρες.
Μετά τον αποκεφαλισμό της Βαρβάρας απ΄τον ίδιο της τον πατέρα τον Διόσκουρο , ο όποιος θέλησε με τα ίδια του τα χέρια να κάνει αυτή την αποτρόπαια πράξη ,επειδή η κόρη του η  Βαρβάρα έγινε χριστιανή, ξεκίνησαν οι χριστιανοί να φτιάχνουν ένα χυλό με ξηρούς καρπούς και με αυτόν τον τρόπο να τιμούν την  Βαρβάρα.
Στο Βυζάντιο ο χυλός αυτός ονομαζόνταν "Ασουρέ"ή Αsure στην τουρκική γλώσσα.
Στη Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη ...την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας,  οι νοικοκυραίοι στα σπιτικά τους ετοιμάζουν τη "Βαρβάρα" ή τη "Βαρβαρούλα" 'οπως το λένε στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης όπου γίνεται και το εξής έθιμο.
Τα ξημερώματα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας στέλνουν ο ένας στον άλλον,γείτονες ,συγγενείς και φίλοι απο ένα πιάτο "Βαρβαρούλα".
Άλλοι πάλι θεωρούσαν ότι όποιος έτρωγε απ΄το νηστίσιμο αυτό γλυκό χυλό θεραπευόνταν απ΄την ευλογιά.
Επίσης πίστευαν ότι όποιο σπίτι έφτιαχνε "Βαρβάρα" και τιμούσε τη μέρα αυτή την Αγία Βαρβάρα,θα έπαιρνε δύναμη και θα είχε καλή υγεία και πολλά αγαθά.
Η Αγία Βαρβάρα επίσης είναι προστάτιδα των μικρών παιδιών και λέγεται κατά την παράδοση ότι τα φυλάει απο σοβαρές παιδικές ασθένειες.
Στην περιοχή που λέγεται Μακρά Γέφυρα στην Ανδριανούπολη, μέσα στο χυλό της "Βαρβάρας" ρίχνουν 3 κουκιά και θεωρούν καλότυχο όποιον τα βρεί.
Η γιορτή της Αγίας  Βαρβάρας απ΄τα πολύ παλιά χρόνια ήταν το σημείο που χρονικά σταματούσαν οι γεωργοί της ασχολίες τους.


Αnais Zolie


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου