Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Εlmalarin Yongasi (Τούρκικος παραδοσιακός ρυθμός)

                                    Εlmalarin στα ελληνικά σημαίνει μήλα...
Το Elmalarin Yongasi είναι παραδοσιακός τούρκικος ρυθμός.
Είναι μια μορφή παραδοσιακού τούρκικου χορού του Κasik Havasi.
To Kasik στην ελληνική γλώσσα σημαίνει κουτάλι και το Ηavasi στα ελληνικά σημαίνει Χαβάς δηλαδή κάτι που επαναλαμβάνεται αδιάκοπα με τον ίδιο ρυθμό ,- η λέξη είναι καθαρά τουρκική, την συναντάμε όμως και στα αράβικα ως hawaa,-στα ελληνικά την συναντάμε όταν θέλουμε να πούμε π.χ. μια φράση όπως- Τον Χαβά του αυτός- δηλαδή έλεγε κάποιος κάτι σε κάποιον και ο άλλος συνέχιζε να λέει τα δικά του-  στην περίπτωση του Κasik Havasi έχουμε ως ορισμό αυτή τη λέξη διότι ο ρυθμός του χορού είναι συνεχόμενος και επαναλβανόμενος απο ένα ζευγάρι ξύλινα κουτάλια ως μουσικό όργανο που τα κρατούν στα χέρια τους οι χορευτές του.
Το Κasik Havasi έχει σαν χαρακτηριστικό μέτρο τα 2/4 ή 4/4.
Τα όργανα που χρησιμοποιούνται επίσης για να παράγουν τον ήχο  είναι το λαούτο ο μπαγλαμάς και το κλαρινέτο τα όποια συνοδεύον τα παραδοσιακά τραγούδια όπως το Elmalarin Yongasi.
To οποίο προέρχεται απ΄το Ικόνιο (πρώην Φρυγία) ή Κonya όπως ονομάζεται στα τούρκικα και βρίσκεται 500χλμ ΝΑ της Σμύρνης.
Έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μιας και κατοικείται απ΄τα αρχαία χρόνια και είναι η έβδομη πιο πυκνοκατοικειμένη πόλη της Τουρκίας.
Σε γενικές γραμμές το Κasik Havasi είναι ένας ιδιαίτερος παραδοσιακός χορός που εκτός απ΄το Ικόνιο τον συναντάμε και σε αρκετές άλλες περιοχές της Τουρκίας σε γάμους και γιορτές καθώς και  σε διάφορες άλλες  μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις...

Anais Zolie
                                      

2 σχόλια: